Vertel eens…

Ik mis haar na één jaar nog veel meer
Nu besef ik dat ze echt niet meer terugkomt. Mijn leven is voorgoed veranderd. - Weduwnaar uit Huizen

Je dierbare herinneren is een actief proces dat een leven lang duurt. Met verloop van de tijd wordt de intensiteit van het gemis minder en ben je meer gericht op de toekomst.
Het is niet het blijven leven in het verleden, maar eerder om te erkennen hoe het verleden het heden bezielt. Het verlies is onomkeerbaar, maar de liefde is voor altijd.

Tips voor de rouwenden
Doe de dingen waarbij je je goed voelt, zodat je de kracht krijgt om het vol te houden. Je verhaal herhaaldelijk vertellen is een deel van je rouwarbeid. Houd er rekening mee dat op het moment je het gelukkigst bent het gemis het grootst kan zijn.

Tips voor de omgeving
Wees niet bang om de naam van de overledene te noemen. In het gemis heeft men juist behoefte om te praten. Troost geven is aandachtig luisteren en het verdriet te erkennen.
Verdriet en liefde horen samen en vormen elkaars keerzijde. Kahlil Gibran drukt dit heel mooi uit: ‘Wanneer je blij bent kijk dan diep in je hart en je zult zien dat enkel wat je smart heeft gegeven ook vreugde brengt. Wanneer je verdrietig bent, blik dan opnieuw in je hart en je zult zien dat je weent om wat je vreugde schonk’.

Warme groet,
Antje