Antje Verlies- en Rouwbegeleiding helpt mensen na een verlies

Bron: Nieuwsblad voor Huizen | Foto: Bob Awick

HUIZEN – Angelique Schildt-Gooijer is begonnen met haar coachingpraktijk Antje Verlies- en Rouwbegeleiding om mensen te begeleiden na verlies van een dierbare.

“Door mijn werk als uitvaartbegeleider heb ik ervaren dat iedereen op zijn eigen manier een rouwproces ingaat. Wanneer je iemand verliest, kan alles veranderen in je leven. Het is dan essentieel om te praten over je gevoelens en over je dierbare. Verlies raakt alle dimensies en niveaus in iemands leven. Het is meer dan alleen droefheid.”

Slapeloze nachten

Met haar nieuwe praktijk wil Angelique mensen daarin begeleiden. “Je kunt van tevoren niet weten hoe je op verlies gaat reageren en voor iedereen is dat ook anders. Geen twee mensen rouwen op dezelfde wijze. Het betekent niet dat het ene verlies erger is dan het andere. Ook al weet je dat sterven tot het leven behoort, toch kan het verlies van een dierbare iemands leven tijdelijk ontwrichten. Als het je overkomt, kun je slapeloze nachten hebben, je eenzaam voelen, niet meer kunnen eten of je niet gehoord voelen en je wilt ook niet elke keer bij bekenden aankloppen om je verhaal te vertellen. Je neemt afscheid van het leven zoals het was en waaraan je gehecht was. Het maakt je onzeker en dat is lastig. Begeleiding kan je helpen het vertrouwen in jezelf en in de toekomst terug te krijgen.”

Met zorg en aandacht 

“De begeleiding begint met de vraag: vertel eens wat jouw verhaal is en welke ingrijpende gebeurtenis jou is overkomen? Met zorg en aandacht luister ik naar het verhaal. Mijn manier van werken is open en persoonlijk. De gesprekken vinden plaats in een omgeving waar men zich op zijn gemak voelt en kan ook vanuit een thuissituatie. Buiten in de natuur zijn, is ook een mogelijkheid. Wandelen brengt stilte in het hoofd en helpt om de situaties in rust te bekijken. Lopen geeft beweging in denken en doen en kan een krachtige meerwaarde zijn. Rouwen is hard werken, want verlies verwerk je niet, maar kun je wel een plekje geven in je leven. Hou vanaf het begin voor ogen dat er een einde komt aan het verdriet. Er komt een ogenblik dat je opnieuw van het leven kan gaan houden.”

Verdriet wegschuiven

“Het kan voorkomen dat een moeder overlijdt en je grote zorg is je vader. Vader raakt in zichzelf gekeerd en je weet niet hoe je hem kunt bereiken. Je ziet vaak dat kinderen dan hun eigen verdriet wegschuiven om sterk te willen zijn voor de rouwende ouder. Begeleiding zorgt ervoor dat je jezelf minder uitput en ook jouw verdriet geuit kan worden. Het komt zelfs voor dat na een half jaar pas het verdriet naar boven komt. Na veel regelen, zoals de uitvaart, het leeghalen van een woning en alle administratieve naweeën, wordt het ineens letterlijk en figuurlijk voelbaar stil. Je voelt je leeg en somber. Begeleiding kan je helpen hiermee om te gaan. Maar één ding moet je weten, ook al wil je dit nog niet geloven: er komt een moment waarop de lucht weer helderblauw wordt, de zon opnieuw zal schijnen en de herinneringen je hart verwarmen.”

Informatie op www-antje-vrb.nl of bel met 06-252 16 810.

Bron: Nieuwsblad voor Huizen

Leave a Comment